Jessica Lange

Jessica Lange

Jessica Phyllis Lange (Cloquet (Minnesota), 20 april 1949) is een Amerikaans filmactrice.

Lange, de dochter van een handelsreiziger, is van Poolse en Finse komaf. Ze studeerde een tijdje kunst aan de Universiteit van Minnesota voor ze naar Parijs vertrok om daar mime te studeren. Later vertrok ze naar New York City, waar ze werkte als serveerster en model voor Wilhelmina Models.

In 1976 kreeg ze de vrouwelijke hoofdrol in de remake van King Kong van Dino de Laurentiis. Haar debuutrol betekende bijna het einde van haar carrière: de critici waren ontevreden over haar optreden en ze kreeg dan ook zeer slechte kritieken. Pas drie jaar later zou ze weer te zien zijn in een film, namelijk All That Jazz van Bob Fosse uit 1979. In 1981 wist ze critici te overtuigen van haar talent met de sensuele hoofdrol als overspelige serveerster in Bob Rafelsons versie van The Postman Always Rings Twice, waarin ze tegenover Jack Nicholson speelde.

In 1982 speelde ze actrice Frances Farmer in Frances, een film over het dramatische leven van de actrice. Voor deze rol kreeg ze zeer lovende recensies en een Oscarnominatie. Op de set ontmoette ze ook haar huidige partner, acteur Sam Shepard. Ook voor een andere rol uit dat jaar werd ze genomineerd voor een Oscar. In Tootsie van Sydney Pollack speelde ze de mooie soapactrice waar Dustin Hoffman verliefd op werd. Ze werd hiermee een van de weinige acteurs en actrices die in hetzelfde jaar een nominatie kreeg voor een Oscar voor Beste Hoofdrol en één voor Beste Bijrol. Uiteindelijk kreeg ze voor de laatste film de Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Latere rollen zijn onder andere Sweet Dreams uit 1985, waarin ze countryzangeres Patsy Cline speelde, Music Box uit 1989 en Cape Fear van Martin Scorsese uit 1991. Voor Blue Sky uit 1994, waarin ze de instabiele vrouw van een militair speelde, kreeg ze de Academy Award voor Beste Actrice. In 1995 was ze te zien tegenover Liam Neeson in Rob Roy, en in 2003 speelde ze de vrouw van Albert Finney in Big Fish van Tim Burton.

Vanaf de jaren negentig is Lange tevens regelmatig in het theater te zien. Ze maakte haar debuut op Broadway als Blanche Dubois in A Streetcar Named Desire van Tennessee Williams, tegenover Alec Baldwin. In 2000 speelde ze in Londen in het stuk Long Day's Journey Into Night van Eugene O'Neill.

Van 1971 tot 1981 was ze getrouwd met fotograaf Paco Grande, en vanaf 1982 heeft ze een relatie met acteur/toneelschrijver Sam Shepard. Ze heeft drie kinderen, Alexandra (1981) met Russisch danser Mikhail Baryshnikov, en Hanna (1985) en Walker (1987) met Shepard. Tegenwoordig woont ze in New York.

Jessica Lange is ambassadrice voor Unicef.

(Volgens Wikipédia. Automatisch beeld. Het soort: Vrouw)

Actrice:

 • Wild Oats
  2016, Verenigde Staten, Output Nederland: 17 november 2016
 • The Gambler
  2014, Output Nederland: niet aangegeven
 • In Secret
  2014, Output Nederland: niet aangegeven
 • The Vow
  2012, Verenigde Staten, Output Nederland: 17 mei 2012

Collega's van draaien:

Kathy Bates Christoprher N. Rowley Daniel D. Davis SenArt Films Spyglass Entertainment Screen Gems Rachel McAdams Channing Tatum Scott Speedman Sam Neill Abby Kohn Marc Silverstein Kristina Pesic Lucas Bryant Brittney Irvin Michael Sucsy Michael Sucsy Oscar Isaac Shirley Henderson Tom Felton Pioneer Pictures Exclusive Media Group Mackenzie Crook Elizabeth Olsen Matt Lucas LD Entertainment Charlie Stratton Charlie Stratton Émile Zola Neal Bell Paramount Pictures Mark Wahlberg William Monahan Rupert Wyatt Winkler Films Brie Larson Shirley MacLaine Andy Tennant Billy Connolly Demi Moore Defiant Pictures Gary Kanew Claudia Myers Wild Pictures Alliance Cinema

Schrijven aan Jessica Lange

Fiche van: Jessica Lange Films op Kiao: 5

DVD & BluRay van Jessica Lange op eBay

Linda Roos&Jessica-Lange Wacht cd singleLinda Roos&Jessica-Lange Wacht cd single in CD's
3,99€ + verzendkosten 2,95€

Jessica Lange Autographed Book: "Highway 61"Jessica Lange Autographed Book: "Highway 61" in Nonfiction
80,00€ + verzendkosten 16,71€

HIGHWAY 61 BY JESSICA LANGE USED BOOK EXCELLENT CONDITIONHIGHWAY 61 BY JESSICA LANGE USED BOOK EXCELLENT CONDITION in Nonfiction
59,99€ + verzendkosten 20,73€

bioscoop.kiao.net De hele bioscoop in video