Alan Alda

Alan Alda

Alan Alda, pseudoniem van Alphonso Joseph d'Abruzzo (New York City, 28 januari 1936) is een Amerikaanse acteur, schrijver, regisseur en politieke activist. Hij is de zoon van de Italiaans-Amerikaanse acteur Robert Alda en voormalig Miss New York Joan Brown. Robert runde een theater, wat er toe leidde dat zijn vrouw hem verdacht van het hebben van allerlei affaires. Ooit poogde Joan om Robert in het gezicht te steken. Een aantal jaren later scheidden ze.

Toen Alan Alda zeven jaar was, kreeg hij polio, wat hem twee jaar aan het bed gekluisterd hield. In 1956 studeerde hij af aan de Fordham University. Tijdens zijn eerste jaar studeerde hij in Rome en was hij met zijn vader in Amsterdam te zien op de tv. Na zijn afstuderen zat hij zes maanden bij de U.S. Army Reserve en was hij kanonnier in Korea. Een jaar later trouwde hij met zijn huidige vrouw Arlene. Ze hebben drie kinderen en een kleinzoon.

Alda begon zijn carrière in de jaren '50, als lid van de Compass Players revuegroep. Een van zijn eerste rollen was voor de televisieserie Secret file USA, die in Amsterdam werd opgenomen.

Hij is het vooral bekend vanwege zijn rol van Hawkeye Pierce in de televisiereeks M*A*S*H en als presentator van de televisieshow Scientific American Frontiers.

Alan Alda speelde ook het personage van de Nobelprijs-winnende natuurkundige Richard Feynman in het toneelstuk 'QED'. Dit stuk is bijna een eenmansproductie, met één hoofdrolspeler. Het werd geschreven door Peter Parnell, maar Alda produceerde en inspireerde het.

Voor zijn (bij)rol in The Aviator werd hij genomineerd voor een Oscar.

(Volgens Wikipédia. Automatisch beeld. Het soort: Man)

Actor:

 • Bridge of Spies
  2015, Verenigde Staten, Output Nederland: 26 november 2015
 • The Longest Ride
  2015, Verenigde Staten, Output Nederland: 9 april 2015
 • Tower Heist
  2011, Verenigde Staten, Output Nederland: 10 november 2011
 • Flash Of Genius
  2008, Output Nederland: niet aangegeven

Collega's van draaien:

Greg Kinnear Spyglass Entertainment Jake Abel Aaron Abrams London Angelis Lauren Graham Marc Abraham Philip Railsback John Seabrook Strike Entertainment Relativity Media Imagine Entertainment Universal Pictures Ben Stiller Eddie Murphy Matthew Broderick Gabourey Sidibe Ted Griffin Casey Affleck Rat Entertainment Brett Ratner Jeff Nathanson George Tillman Jr. Fox 2000 Pictures Nicholas Sparks Temple Hill Entertainment Scott Eastwood Britt Robertson Melissa Benoist Craig Bolotin Tom Hanks DreamWorks SKG Ethan Coen Ethan Coen Joel Coen Joel Coen Fox 2000 Pictures Amy Ryan Steven Spielberg Steven Spielberg Eve Hewson Matt Charman Matt Charman Austin Stowell

Schrijven aan Alan Alda

Fiche van: Alan Alda Films op Kiao: 4

DVD & BluRay van Alan Alda op eBay

Alan Alda Autographed 8x10 Photo Actor Director M.A.S.H. Hawkeye Pierce COA TTM Alan Alda Autographed 8x10 Photo Actor Director M.A.S.H. Hawkeye Pierce COA TTM in Television
5,00€ + verzendkosten 13,33€

The Apple Tree - Alan Alda - Original Broadway Cast LPThe Apple Tree - Alan Alda - Original Broadway Cast LP in Records
10,00€ + verzendkosten 19,30€

Apple Tree (Soundtrack) (Barbara Harris, Alan Alda) Mono (Mike Nichols, directorApple Tree (Soundtrack) (Barbara Harris, Alan Alda) Mono (Mike Nichols, director in Records
24,99€ + verzendkosten 22,97€

bioscoop.kiao.net De hele bioscoop in video