Ornella Vanoni

Ornella Vanoni (Milaan, 22 september 1934) is een Italiaanse zangeres en actrice.

Vanoni begon haar artistieke loopbaan in 1960 als vertolker van theaterrollen van Berthold Brecht onder regie van Giorgio Strehler. Ook begon zij in die periode met zang. Ze trad op en maakte plaatopnames van traditionele Italiaanse volksmuziek en bekende liederen uit die periode. Haar vertolkingen van het genre van liederen die de georganiseerde misdaad, de maffia, weergeven in de teksten gaf haar de bijnaam Cantante della Mala, oftewel zangeres van de onderwereld. In haar geboorteland oogstte ze succes met de liederen Senza Fine en Che cosa c'e die voor haar geschreven waren door Gino Paoli. In 1963 won ze het jaarlijkse Festival van het Napolitaanse Lied met het lied Tu si na cosa grande.

In de jaren erna nam ze met groot succes deel aan een aantal afleveringen van het Festival van het Italiaanse Lied dat jaarlijks georganiseerd wordt in San Remo. In de jaren zeventig werkte ze samen met verschillende tekstschrijvers en componisten die liederen voor haar schreven die zij uitvoerde en opnam op de plaat. In 1989 keerde ze terug naar het Festival van San Remo met het lied Lo come faro. Tien jaar later nam ze het duet Alberi op met Enzo Gragnaniello. In 2004 nam ze een duettenalbum op met Gino Paoli ter ere van haar zeventigste verjaardag. In datzelfde jaar werd haar lied l' appuntamento gebruikt in de film Ocean's twelve, wat tot een heropleving van de populariteit van dit nummer leidde.

Naast haar omvangrijke zangcarrière was Vanoni actief als actrice in het theater, op televisie, speelde in films en werkte als fotomodel. Ze poseerde naakt voor de Italiaanse Playboy.

(Volgens Wikipédia. Het soort: Man)

Actor:


  Collega's van draaien:

  Medusa Film Claudio Bisio Alessandro Genovesi Alessandro Genovesi Colorado Film Giovanni Bognetti Chiara Baschetti Renato Pozzetto Francesco "Frank" Matano

  Schrijven aan Ornella Vanoni

  Fiche van: Ornella Vanoni Films op Kiao: 1

  DVD & BluRay van Ornella Vanoni op eBay

  LP ORNELLA VANONI DUEMILATRECENTOUNO PAROLE ITALIAN NMLP ORNELLA VANONI DUEMILATRECENTOUNO PAROLE ITALIAN NM in Platen
  4,99€

  1963 DESENZANO Ornella VANONI madrina al Rally dei Giornalisti con Piero TARUFFI1963 DESENZANO Ornella VANONI madrina al Rally dei Giornalisti con Piero TARUFFI in Reportage
  50,00€ + verzendkosten 8,00€

  Ornella Vanoni, Toqu - Una Bellissima Ragazza [New CD] UOrnella Vanoni, Toqu - Una Bellissima Ragazza [New CD] U in CDs
  10,20€ + verzendkosten 4,38€

  Geen enkel commentaar op Ornella Vanoni


  bioscoop.kiao.net De hele bioscoop in video