Tom Rob Smith

Tom Rob Smith (1979) is een Brits schrijver, die in 2008 debuteerde met zijn literaire thriller Kind 44, dat aan 27 internationale uitgeverijen is verkocht. Uitgeverij Ambo/Anthos bracht het boek eind maart 2008 uit voor het Nederlands taalgebied.

Smith is de zoon van een Zweedse moeder en Engelse vader en studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Cambridge. Vervolgens schreef hij scripts voor film en televisie.

Kind 44, in Engeland uitgegeven onder de titel Child 44, is het eerste boek van een geplande trilogie: Smith heeft het tweede en derde deel inmiddels ook uitgebracht. Alle 3 de boeken zijn al in het Nederlands vertaald. Het verhaal van Kind 44 speelt zich af in 1953, de periode waarin Jozef Stalin de leider was van Rusland. Het boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Russisch/Oekraïense seriemoordenaar Andrei Chikatilo.

In 2009 kwam Smith met een vervolg op Kind 44, Kolyma. Dit verhaal gaat verder met Leo Demidov. Het verhaal speelt zich voor een groot deel in Budapest af en behandelt uitvoerig de Hongaarse Opstand in deze stad.

  1. ↑ a b Interview Tom Rob Smith Ezzulia.nl (18 april 2008)
  2. ↑ Tom Rob Smith - Kind 44 Nu.nl (24 maart 2008)

(Volgens Wikipédia. Het soort: Man)

Scenarioschrijver:

  • Child 44
    2015, Verenigde Staten, Output Nederland: 7 mei 2015

Collega's van draaien:

Noomi Rapace Gary Oldman Tom Hardy Summit Entertainment Scott Free Productions Joel Kinnaman Daniel Espinosa Fares Fares Worldview Entertainment Richard Price

Fiche van: Tom Rob Smith Films op Kiao: 1

bioscoop.kiao.net De hele bioscoop in video