Émile Zola

Émile Zola (Parijs, 2 april 1840 - aldaar, 29 september 1902) was een Frans schrijver en pamflettist. Hij wordt gezien als het belangrijkste voorbeeld voor de literaire school der naturalisten. Zola's literaire arbeid werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Flaubert.

Émile Zola werd geboren te Parijs. Hij bracht zijn jeugd en zijn schooljaren door te Aix-en-Provence, waar zijn vader, van Italiaanse origine, ingenieur was. Door de uitvoering van een plan voor een drinkwatervoorziening werd zijn vader geruïneerd. In de armoedige jaren die daarop volgden, wist zijn zoon in zijn levensonderhoud te voorzien door een baan bij de uitgeverij Hachette.

Zola werd beroemd met zijn roman Germinal (1885) en zijn open brief J'accuse...! (1898) over de Dreyfusaffaire. In die brief kiest hij partij voor de Joodse kapitein Alfred Dreyfus, die ten onrechte van spionage was beschuldigd.

Dertig jaar voordien al, in 1866, toen hij nog bescheiden bediende was bij Hachette, viel hij bijzonder scherp uit naar de officiële Salonjury, toen De fluitspeler van Édouard Manet geweigerd werd. Hij zou trouwens fervent verdediger worden van het Impressionisme, ook al bleek hij er 20 jaar later minder geestdriftig over in zijn l'Oeuvre van 1886. Zijn oude vriendschap met Cézanne ging hierdoor kapot.

Na de open brief J'Accuse...! in 1898 werd Zola veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij wachtte daar niet op, maar week uit naar Groot-Brittannië. Na een jaar kon hij terugkomen en werd hij als held ontvangen.

Émile Zola stierf, onverwacht, in Parijs op 29 september 1902 in zijn woning aan de Rue de Bruxelles door koolmonoxidevergiftiging. Zijn echtgenote was er bijna even erg aan toe, doch zij werd gered in het ziekenhuis van Neuilly.
Citefout: De tag <ref> bestaat, maar de tags {{references}} of {{Appendix}} zijn niet aangetroffen.

(Volgens Wikipédia. Het soort: Man)

Scenarioschrijver:

  • In Secret
    2014, Output Nederland: niet aangegeven

Collega's van draaien:

Oscar Isaac Shirley Henderson Jessica Lange Tom Felton Pioneer Pictures Exclusive Media Group Mackenzie Crook Elizabeth Olsen Matt Lucas LD Entertainment Charlie Stratton Charlie Stratton Neal Bell

Fiche van: Émile Zola Films op Kiao: 1

bioscoop.kiao.net De hele bioscoop in video