Ian McKellen

Sir Ian Murray McKellen, CH, CBE (Burnley (Noord-Engeland), 25 mei 1939) is een Engels acteur. McKellen is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als Magneto in de drie X-Men films, en als tovenaar Gandalf in de trilogie The Lord of the Rings. Ook speelt hij de rol van Sir Leigh Teabing in de film The Da Vinci Code. In 1991 werd McKellen Sir Ian McKellen, toen hij geridderd werd als erkenning voor zijn bijdrage aan de theaterwereld.

Biografie[bewerken]

McKellens liefde voor het theater werd op jeugdige leeftijd gestimuleerd door zijn ouders, die hem op driejarige leeftijd meenamen naar een opvoering van Peter Pan in The Manchester Opera House.

Zijn eerste rollen speelde hij op zijn basisschool, Bolton school in het plaatsje Wigan, waar hij samen met zijn ouders heen was verhuisd, net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op Bolton school speelde hij onder meer in het stuk The Beauty Contest door Leonard Roe, en speelde hij Malvolio in Twelfth Night.

Na zijn middelbare school te hebben afgerond kreeg hij een beurs om Engelse literatuur te studeren onder begeleiding van Tom Henn, bij uitstek een kenner van Shakespeare en Yeats.

Na twee jaar werd Mckellens beurs echter ingetrokken, omdat zijn studievoortgang werd overschaduwd door het oplopende aantal theaterproducties (uitgevoerd door studenten) waar hij aan meedeed. Toen hij in 1961 toch afstudeerde als Bachelor of Arts besloot hij acteur te worden, en zonder dat hij de kunstacademie had doorlopen maakte hij zijn officiële debuut als Roper in A man of all seasons in het Belgrade Theatre.

Drie jaar later woonde hij in Londen, samen met zijn vriend Brian Taylor, een docent geschiedenis. McKellen hield zijn homoseksuele geaardheid niet verborgen op zijn werk, noch in zijn persoonlijke omgeving, maar hij hield het wel verborgen voor zijn naaste familie, en voor de media, omdat naar zijn eigen zeggen homoseksualiteit in Engeland nogal gevoelig lag.

Hij heeft ook een tijdje een gastrol gespeeld in de Britse serie Coronation Street. Op 29 augustus 2012 speelde hij een rol bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen.

Trivia[bewerken]

McKellen is de enige acteur uit The Lord of the rings-trilogie die een Oscar nominatie kreeg; voor zijn rol als Gandalf.

Filmografie[bewerken]
  • 2013 Vicious - Freddie
  • 2012 The Hobbit: An Unexpected Journey - Gandalf the Grey
  • 2008 King Lear - Koning Lear
  • 2007 Stardust - vertelstem
  • 2007 Het Gouden Kompas - Iorek Byrnison (stem)
  • 2006 Flushed Away - The Toad (stem)
  • 2006 The Da Vinci Code - Sir Leigh Teabing
  • 2006 X-Men 3 - Erik Lehnsherr / Magneto
  • 2006 Extras - Ian McKellen
  • 2005 Neverwas - Gabriel Finch
  • 2004 Eighteen - Jason Anders
  • 2003 The Lord of the Rings: The Return of the King - Gandalf the White
  • 2003 Emile - Emile
  • 2003 X2 - Erik Lehnsherr / Magneto
  • 2002 Tusker - Tusker
  • 2002 The Lord of the Rings: The Two Towers - Gandalf the White
  • 2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - Gandalf the Grey
  • 2000 X-Men - Erik Lehnsherr / Magneto
  • 1998 Apt Pupil - Kurt Dussander
  • 1998 Gods and Monsters - James Whale
  • 1997 Swept from the Sea - Dr. James Kennedy
  • 1997 Bent - Uncle Freddie
  • 1996 Rasputin: Dark Servant of Destiny - Nicholas II
  • 1995 Richard III - Richard III
  • 1995 Jack and Sarah - William
  • 1994 I'll Do Anything - John Earl McAlpine
  • 1994 The Shadow - Dr. Reinhardt Lane
  • 1993 Last Action Hero - Death
  • 1993 And the Band Played On - Bill Kraus
  • 1993 Six Degrees of Separation - Geoffrey Miller
  • 1993 The Ballad of Little Jo - Percy Corcoran
  • 1989 Scandal - John Profumo
  • 1985 Zina - Arthur Kronfeld
  • 1985 Plenty - Sir Andrew Charleson
  • 1983 The Keep - Dr. Theodore Cuza
  • 1982 Walter - Walter
  • 1982 The Scarlet Pimpernel - Paul Chauvelin
  • 1981 Priest of Love - Lawrence
  • 1969 The Promise - Leonidik
  • 1969 Alfred the Great - Roger
  • 1969 A Touch of Love - George Matthews
Mediabestanden

(Volgens Wikipédia. Het soort: Man)

Actor:

  • Herr der Ringe Ext. Trilogie
    2002, Output Nederland: niet aangegeven
  • The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
    2001, Output Nederland: niet aangegeven
  • Mr. Holmes
    2015, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Output Nederland: 16 juli 2015
  • X-Men: Days of Future Past
    2013, Verenigde Staten, Output Nederland: 22 mei 2014
  • The Hobbit: The Desolation of Smaug 3D (The Hobbit: The Desolation of Smaug)
    2013, Australië, Verenigde Staten, Output Nederland: 11 december 2013

Collega's van draaien:

Cate Blanchett Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) New Line Cinema WingNut Films Peter Jackson Fran Walsh Philippa Boyens Luke Evans Martin Freeman Orlando Bloom Mikael Persbrandt Bryan Singer Hugh Jackman Donners' Company Simon Kinberg Nicholas Hoult Matthew Vaughn Jennifer Lawrence Halle Berry Bad Hat Harry Productions Twentieth Century Fox Film Corp. Peter Jackson Luke Evans Martin Freeman Orlando Bloom Mikael Persbrandt Arthur Conan Doyle Jeffrey Hatcher Laura Linney Hiroyuki Sanada Bill Condon See-Saw Films AI-Film Milo Parker Mitch Cullin Archer Gray Cate Blanchett New Line Cinema WingNut Films Elijah Wood Peter Jackson Fran Walsh Orlando Bloom J.R.R. Tolkien Warner Bros. Viggo Mortensen New Line Cinema Elijah Wood Peter Jackson Fran Walsh J.R.R. Tolkien

Schrijven aan Ian McKellen

Fiche van: Ian McKellen Films op Kiao: 6

DVD & BluRay van Ian McKellen op eBay

1967 IAN MCKELLEN VINTAGE SIGNED - LORD OF THE RINGS - X-MEN - GODS AND MONSTERS1967 IAN MCKELLEN VINTAGE SIGNED - LORD OF THE RINGS - X-MEN - GODS AND MONSTERS in Photographs
25,00€ + verzendkosten 13,35€

IAN MCKELLEN Signed 10x8 Photo LORD OF THE RINGS AFTAL OnlineCOA IAN MCKELLEN Signed 10x8 Photo LORD OF THE RINGS AFTAL OnlineCOA in Film
39,99€ + verzendkosten 13,97€

Ian McKellen - Stravinsky: The Soldier's Tale - Ian McKellen CD HQVG The CheapIan McKellen - Stravinsky: The Soldier's Tale - Ian McKellen CD HQVG The Cheap in CDs
2,72€ + verzendkosten 4,66€

Geen enkel commentaar op Ian McKellen


bioscoop.kiao.net De hele bioscoop in video