Thomas Hardy

Thomas Hardy

Beluister

Thomas Hardy (Higher Bockhampton (bij Dorchester, graafschap Dorset), 2 juni 1840 – aldaar, 11 januari 1928) was een Engels romanschrijver en dichter uit het Victoriaans tijdperk en de vroege 20e eeuw. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grote schrijvers uit de Engelse literatuur.

Hardy werd geboren als zoon van een steenhouwer en volgde van 1862 tot 1867 een opleiding tot architect. Na enige jaren als architect te hebben gewerkt, besloot hij zich geheel toe te leggen op het schrijven. In zijn werk put hij regelmatig uit deze achtergrond en ervaring. Hij begon met het schrijven van poëzie, maar ging na zijn huwelijk over op proza om hiermee de kost te verdienen.

Tussen 1871 en 1895 schreef hij 13 romans. Zijn eerste werk, The Poor Man and the Lady, werd geweigerd door de uitgevers, waarop Hardy het manuscript vernietigde. Hij kreeg echter de nodige adviezen en aanmoediging, onder andere van George Meredith, en hij besloot door te gaan. Zijn twee volgende werken verschenen anoniem. Na drie gepubliceerde romans bleek hij de juiste vorm en toon gevonden te hebben en verkreeg hij zijn doorbraak met Far from the Madding Crowd. Hij werd vervolgens een gevierd auteur, die zijn plaats in de literaire wereld had veroverd.
Hardy stopte met zijn prozawerk na Jude the Obscure (1895), omdat hij voor dit werk, evenals voor Tess of the d'Urbervilles (1891), veel kritiek had gekregen op de kennelijke antihuwelijks-houding en de voor die tijd als immoreel geziene inhoud. Hierna richtte Hardy zich op zijn grote liefde, de poëzie, waarmee hij opnieuw veel succes oogstte.

(Volgens Wikipédia. Automatisch beeld. Het soort: Man)

Scenarioschrijver:

  • Far From The Madding Crowd
    1967, Output Nederland: niet aangegeven
  • Far from the Madding Crowd
    2015, Verenigde Staten, Output Nederland: 7 mei 2015
  • Trishna
    2011, Verenigd Koninkrijk, Output Nederland: 30 augustus 2012

Collega's van draaien:

Michael Winterbottom Michael Winterbottom Revolution Films Film i Väst Freida Pinto Riz Ahmed Head Gear Films Roshan Seth Kalki Koechlin Anurag Kashyap Michael Sheen Juno Temple Carey Mulligan Fox Searchlight Pictures Thomas Vinterberg DNA Films Matthias Schoenaerts David Nicholls Tom Sturridge Terence Stamp Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) Julie Christie Peter Finch Alan Bates John Schlesinger Frederic Raphael Vic Films Productions

Fiche van: Thomas Hardy Films op Kiao: 3

bioscoop.kiao.net De hele bioscoop in video