Michael Connelly

Michael Connelly

Michael Connelly (21 juli 1956) is een Amerikaans schrijver van detectiveromans.

Michael Connelly wist al op jonge leeftijd dat hij schrijver wilde worden; hij was een grote fan van de boeken van Raymond Chandler. Hij ging journalistiek studeren aan de universiteit van Florida en koos 'creatief schrijven' schrijven als bijvak. Na zijn afstuderen in 1980 ging hij werken als misdaadverslaggever bij kranten in Daytona Beach en Fort Lauderdale. In 1986 werd hij genomineerd voor de vermaarde Pulitzer-prijs voor een artikel dat hij samen met twee collega's had geschreven over een vliegtuigongeluk. Door deze nominatie kreeg hij een baan aangeboden als misdaadverslaggever bij de Los Angeles Times, naar eigen zeggen "de meest prestigieuze krant van de Amerikaanse westkust".

Na tien jaar gewerkt te hebben als crime reporter vond Connelly dat hij klaar was voor zijn eerste roman. The Black Echo was gebaseerd op een 'echte misdaad': de zaak van een inbreker die zich via tunnels toegang verschaft tot de te beroven huizen. Voor deze roman kreeg hij van de Mystery Writers of America de Edgar Award voor het beste debuut. Ook bij zijn latere romans zou hij zich iedere keer baseren op zaken die hij tijdens zijn werk was tegengekomen, maar ook de beschreven opsporingsmethoden, procedures en locaties zijn gestoeld op de werkelijkheid.

De hoofdpersoon in The Black Echo is Harry Bosch, een ouderwets soort detective van het type 'ruwe bolster blanke pit' en qua stijl vergelijkbaar met Philip Marlowe van Raymond Chandler. Connelly heeft later nog verschillende boeken geschreven met Bosch in de hoofdrol. Bosch is genoemd naar schilder Jeroen ('Hiëronymus') Bosch wiens schilderijen net als de detective een donkere kant hebben, die je pas ziet als je er goed naar kijkt.

In 1996 kwam The Poet uit; het vijfde boek van Connelly maar de eerste zonder Harry Bosch. In 1998 verscheen Bloodwork waarin Connelly met FBI-agent Terry McCaleb een nieuwe hoofdpersoon introduceerde. Enkele boeken later verscheen in 2001 A Darkness more than night, waarin Harry Bosch en Terry McCaleb elkaar voor het eerst ontmoeten. In dit boek speelt het werk van de schilder Bosch een cruciale rol. Bloodwork werd in 2002 door Clint Eastwood verfilmd. Eastwood regisseerde de film, en speelde daarnaast ook zelf de rol van Terry McCaleb.

Michael Connelly heeft met zijn boeken vele prijzen gewonnen in binnen- en buitenland. Hij is tegenwoordig naast zijn werk als schrijver ook voorzitter van de Mystery Writers of America, de organisatie die hem bij zijn debuut de Edgar Award toekende.

(Volgens Wikipédia. Automatisch beeld. Het soort: Man)

Scenarioschrijver:


Collega's van draaien:

Marisa Tomei Lionsgate Lakeshore Entertainment Matthew McConaughey Sidney Kimmel Entertainment Ryan Phillippe Brad Furman John Romano Stone Village Pictures

Fiche van: Michael Connelly Films op Kiao: 1

bioscoop.kiao.net De hele bioscoop in video